[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Wijnproeverij Grands Crus Classés du Médoc 1982 | Het Noordwijks Weekblad

Datum: 02-04-1986

Grands Crus Classés du Médoc 1982

Grands Crus Classés du Médoc 1982 proeven met mevrouw Ine Droogh-Goossens van de Graaf van het Hoogveen.

Twee maanden geleden nodigde zij gasten vanuit haar restaurant/hotel bestand uit voor het beoordelen van wijnen gecombineerd met een diner dat gezamenlijk door alle genodigden zou worden gebruikt.

Voor de ontspanning van gasten

Omdat dit ook voor de Noordwijkse congres- en andere gasten een prettige en leerzame tijdspassering kan zijn, bezocht het Noordwijks Weekblad het hotel/restaurant van de heer en mevrouw Droogh van wie de voor de Noordwijkers bekende naam Zeerust is veranderd in De Graaf van het Hoogveen. In hetzelfde kader van  ontspanning voor Noordwijkse gasten, werd bij een vorige keer bij Arie van der Lippe een groepje dames gadegeslagen die daar de afgekeken kunst van het droogbloemschikken via een zelf opgemaakt schaaltje in de praktijk mochten brengen.

Iets voor het interieur

Bij De Graaf van het Hoogveen is de eerste indruk bij binnenkomst die van een hartelijk goed verzorgd restaurant. In het restaurantgedeelte dat op de Quarles van Uffordstraat uitkijkt zijn de withouten stoelen gedekt met een kussen en de ronde tafel met rose kleden, die tot halverwege op de grond hangen, waarbij het roze uitstekend combineert met de donkerrode vloerbedekking. In de scheidingswanden kan men zichzelf herhaaldelijk tegen komen omdat die uit een vriendelijk spiegelglas bestaan. Hierdoor krijgt ook de ontbijtruimte met de plavuizen vloer maar met dezelfde gedekte tafels en withouten stoelen een ruimtelijker dimensie.

vinoloog van de wijnacademie

De grote liefde van mevrouw Ine Droogh-Goossens die in 1947 werd geboren, en die op haar 18e naar Noordwijk in het toenmalige hotel Zeerust kwam, voor het wijnvak, dateert vanaf 1976. Zij vond dat bij die fijne gerechten die in hun keuken werden bereid zij ook een goede wijn moest kunnen aanbevelen. Daarvoor is een grote kennis noodzakelijk. Zij volgde diverse cursussen en behaalde de daaraan verbonden diploma's waaronder o.a. het diploma van vinoloog van de wijnacademie. Wijnproeven en onderzoeken op achtergronden en omstandigheden is haar grote passie geworden, waarbij ze zich echt tot het professionele keuren beperkt en alleen aan tafel met mate een glas drinkt.

Op deze zondagmiddag, tussen 15.00 en 18.00 uur werd aan een verhoudingsgewijze groot gezelschap van 30 personen 20 wijnen uit 1982 gedurende 4 sessies in afzonderlijke glazen voorgezet met het advies de wijnen niet door te slikken om tot een zo zuiver mogelijke beoordeling te komen. In de eerste zitting stonden zeven glazen met een geringe hoeveelheid gevuld in gezelschap van een karaf water en met een champagnekoeler naast de stoel voor iedereen klaar om naar aanleiding van smaak, geur, en helderheid op groeistreek gelokaliseerd te worden. De geschonken wijnen waren alle Grands Crus Classés du Médoc uit 1982.

Waarom Bordeaux uit 1982

Mevrouw Ine Droogh-Goossens gaf behalve aanwijzingen hoe men bij het keuren het beste te werk kon gaan een korte inleiding over het waarom van deze wijnen uit 1982. 1982 Is bekend als een van de grootste wijnjaren van deze eeuw, waarvan de stijl en de persoonlijkheid, hoewel hij door sommige kenners met andere wordt vergeleken, anders is dan wat er aan wijnen  is voorafgegaan. Dat deze wijn een dergelijke kwaliteit        kreeg komt door de gelukkige combinatie van de technologie en de goede weersomstandigheden. Door plotselinge enorme hitte van september steeg het suikergehalte van de druiven waarna onder droge omstandigheden kon worden geoogst.

Doordat de grote wijnboeren konden beschikken over de technische mogelijkheden, machines en getraind personeel konden de warme kelders worden gekoeld. Vanaf het allereerste begin viel de Bordeaux uit 1982 op als een sensationele grote wijn die door de volgende eigenschappen wordt gekenmerkt. 

-hoog pigment gehalte met nuances van paars en donkerrobijn

-stevige wijnen, bijzonder geconcentreerd met rijk rijp fruit en een hoog tannine gehalte dat rijp en rond is

-een hoog alcoholpercentage, variërend van 12½ voor Médoc en 13½ voor Pomerol en St.Emilion

-een gemiddelde zuurgraad, waarbij enkele wijnen uit St.Emilion en Pomerol onder deze gemiddelde zuurgraad zitten

2000 gulden

Gedurende de vier sessies waarin 20 rode Bordeaux wijnen, met een gezamenlijke waarde van rond de 2000 gulden, meestal maar niet altijd zeer geconcentreerd werden beoordeeld op hun  neus, kleur, lengte en afdronk, werd de stemming ondanks dat men redelijk tot streng de raad van mevrouw Droogh-Goossens had opgevolgd toch steeds vrolijker. Voordat met het wijnproeven werd begonnen, waren de diverse mensen die elkaar nog niet eerder hadden ontmoet aan elkaar voorgesteld. Deze korte kennismaking kon in de pauzes van ongeveer een kwartier, eventueel in de ontbijtzaal worden uitgebreid, waar zich vanuit de keuken steeds wisselende eetlustopwekkende geuren verspreidden Terugkomen in het proeflokaal die door het wegschuiven van een wand een geheel kon vormen met het restaurantgedeelte, waarin door het grotere gezelschap later het diner zou worden gebruikt, was de sterk stijgende geur uit de wijnglazen iedere keer weer een andere aangename verrassing. De hobby van Mevrouw Droogh-Goossens waarin ook deze proeverij past is zonder twijfel een dure hobby, maar heeft zeker een waarde omdat de beoordeling van de gasten haar een indicatie geeft van de waardering voor een bepaald soort wijn.

nieuwsgierig

Door enkele gasten werd, daarnaar gevraagd, beaamd dat zij grote wijnliefhebbers zijn, die steeds nieuwsgierig een nieuwe wijn willen onderzoeken, waarbij ze zich er niet op voor laten staan ook echte kenners te zijn. En het waardeoordeel van kenners, zo bleek uit de gegevens van Mevrouw Droogh-Goossens, over dezelfde wijn kan dicht bij elkaar maar ook ver van elkaar verwijderd liggen. Met de mooiste wijn uit de laatste serie werd deze wijnproeverij met een gezamenlijke toast afgesloten. Een wijnproeverij, vooral zoals die door mevrouw Droogh-Goossens wordt georganiseerd is een bijzonder informatief en vooral ook gezellige aangelegenheid, waardoor men na het serieuze ritueel van het proeven van dure wijn, vaak ongedwongen zijn bevindingen weergeeft. Na de proeverij mocht er nog even een blik worden geworpen in het heilige der heiligen van De Graaf van het Hoogveen: de wijnkelder, waarvan de grote collectie liefdevol door Mevrouw Droogh-Goossens wordt gelegd in de rekken die door haar man eigenhandig zijn vervaardigd.

constante temperatuur

Een hele fijne bijkomstigheid is dat de temperatuur van deze kelder die in zand is gebouwd niet schommelt maar zonder technische ingrepen, konstant op de ideale temperatuur van 11 graden blijft. Nadat men deze wat koele afdeling waarin alles er net zoals in de rest van het hotel  tot in de finesses perfekt uitzag, kon men het aperitief gebruiken in de lounge waar vanuit men een goed zicht had op het zwembad met enkele erin spelende kinderen, waarin Mevrouw van Tilburg op 16 mei a.s. 25 jaar geleden startte met het geven van zwemlessen aan schoolkinderen, waarvan er duizenden via haar het zwemdiploma hebben behaald, en die ook nu nog als instructrice aan De Graaf van het Hoogveen verbonden is.

 

Auteur: Jan Vermey | Het Noordwijks Weekblad